Unii spun că, după ce ai șters un fișier, nu îl mai poți recupera niciodată, așa că trebuie să ai grijă ce ștergi. Ultima parte este un sfat foarte bun, dar restul nu este neapărat adevărat. Probabil că ai auzit că există modalități de a recupera fișierele pierdute sau șterse din greșeală. Pe internet, există multe aplicații specializate, concepute special pentru asta. Poate chiar ai încercat unele aplicații de recuperare a fișierelor, care au avut mai mult sau mai puțin succes. Totuși, te-ai întrebat de ce este posibil acest lucru? De ce pot fi recuperate fișierele șterse?
Ce se întâmplă atunci când ștergi un fișier?
Atunci când ștergi un fișier de pe o unitate de stocare, precum un hard disk, o unitate solid-state, un stick de memorie USB sau un card SD, ai putea crede că acesta a dispărut pentru totdeauna. Totuși, chiar dacă-l ștergi din Coșul de reciclare, în realitate, fișierul nu este șters fizic de pe unitate.
Fiecare fișier este alcătuit din multe părți mici de informație. Atunci când ștergi un fișier, toate acele părticele de informație nu sunt șterse fizic, ci continuă să stocheze informațiile care construiesc fișierul. În loc să șteargă fizic fișierele, ceea ce poate dura o perioadă semnificativă de timp, mai ales dacă acele fișiere sunt mari, sistemul de operare doar marchează fișierele șterse ca fiind spațiu liber.
Te întrebi cum face sistemul de operare acest lucru? Răspunsul este simplu: pentru a ști unde se află fișierele pe unitățile tale de stocare, Windows sau alte sisteme de operare, le alocă niște indicatori. Atunci când ștergi un fișier, Windows îl marchează ca spațiu liber prin eliminarea indicatorului fișierului, nimic mai mult. Conținutul fișierului se află însă tot acolo, fizic.
Asta înseamnă și că, data viitoare când tu sau sistemul de operare creați un nou fișier, acel fișier nou poate fi salvat peste orice parte din spațiul liber de pe hard disk. Spațiul de stocare atribuit în trecut fișierului pe care l-ai șters este văzut de sistemul de operare ca spațiu liber, ce poate fi folosit pentru stocarea de noi fișiere. Dacă se întâmplă ca acel spațiu liber, care a fost cândva un fișier, să fie folosit de sistemul de operare pentru a stoca noi date, conținutul fișierului original șters este suprascris. În acest caz, șansele de a recupera fișierul șters sunt foarte mici.
Cum recuperezi fișierele șterse de pe unitățile tale de stocare?
Acum știi ce se întâmplă cu fișierele șterse: acestea nu sunt cu adevărat eliminate de pe unitățile tale de stocare. Ele sunt doar marcate ca spațiu liber. Recuperarea fișierelor pe care le-ai șters sau pierdut accidental este posibilă. Pentru a face asta, trebuie să folosești aplicații specializate. Astfel de programe pot să găsească conținutul fișierelor șterse de pe unitățile tale de stocare și să le realoce indicatorii sau să le copieze conținutul și să recreeze fișierele în alte locații de stocare alese de tine. Cu alte cuvinte, aplicațiile de recuperare a fișierelor îi pot spune lui Windows unde să găsească fișierele șterse și să le recupereze. Pentru cele mai bune rezultate, nu crea și nu muta niciun fel de date pe unitatea unde se afla fișierul și asigură-te că folosești aplicația de recuperare cât mai curând posibil.
De ce unele fișiere șterse nu mai pot fi recuperate?
Recuperarea fișierelor șterse nu este întotdeauna posibilă! Dacă Windows suprascrie spațiul pe care-l ocupa un fișier șters, fișierul original nu mai poate fi recuperat. Asta deoarece conținutul acelui fișier original pur și simplu nu mai există acolo. Peste conținutul său, au fost stocate informații noi, așa că informațiile vechi au fost distruse.
La ce trebuie să fii atent atunci când încerci să recuperezi fișiere șterse
Există două lucruri de care trebuie să ții mereu cont atunci când ai șters fișiere și încerci să le recuperezi:
- Nu mai folosi dispozitivul de stocare, hard diskul sau partiția pe care se aflau acele fișiere.
- Încearcă să recuperezi fișierele șterse cât mai repede posibil, folosind o aplicație specializată instalată pe o altă partiție sau pe un alt dispozitiv de stocare.
Atunci când ștergi fișiere din greșeală și continui să folosești hard diskul sau partiția pe care se aflau, există o șansă considerabilă ca acestea să fie suprascrise de fișiere noi și să devină irecuperabile. Chiar dacă nu copiezi sau nu creezi fișiere noi pe unitatea sau partiția respectivă, sistemul de operare poate crea fișiere temporare sau un fișier de memorie virtuală folosind spațiul liber, care a fost cândva un fișier pe care l-ai șters. Deci nu ai timp de pierdut și ar trebui să încerci să recuperezi fișierele șterse cât mai repede posibil.
Totodată, dacă instalezi o aplicație de recuperare a fișierelor pe aceeași unitate pe care se aflau fișierele șterse, instalarea ar putea suprascrie toate sau o parte din fișierele șterse. Asta le face irecuperabile. Aplicațiile de recuperare a fișierelor ar trebui instalate pe o altă partiție sau folosite în versiunea lor portabilă pe un stick de memorie USB, un SSD portabil sau un HDD extern separat.
Ca aplicații gratuite de recuperare ale fișierelor, aș recomanda Recuva, TestDisk PhotoRec sau IObit Undelete. Mai există și altele desigur, dar acestea le-am folosit eu în câteva ocazii și sunt ok.
Ad blocker detectat: Site-ul nostru web este posibil prin afișarea de reclame online vizitatorilor noștri. Vă rugăm să luați în considerare să ne sprijiniți dezactivând dispozitivul de blocare a reclamelor pe site-ul nostru.
Ce se întâmplă cu fișierele șterse? Poți recupera un fișier șters?
Solutii pas cu pas problemelor tale
- Comandorul
- Contribuitor
- Mesaje: 97
- Membru din: Joi Ian 05, 2023 11:14 am
- AlinGheaja
- Administrator
- Mesaje: 1175
- Membru din: Sâm Mai 28, 2022 7:13 pm
- Contact:
Re: Ce se întâmplă cu fișierele șterse? Poți recupera un fișier șters?
Mesaj de AlinGheaja »
Frumos tutorial si foarte bine explicat.
Mai folosesc si "Get data back NTFS/FAT32", a dat rezultate foarte bune.
Mai folosesc si "Get data back NTFS/FAT32", a dat rezultate foarte bune.
Counter strike 1.6 server: cs.retrotech.ro
Jocuri retro in browser: https://toons.ro/
Jocuri retro in browser: https://toons.ro/
Mergi la
- RetroTech.RO
- ↳ Regulament
- ↳ Concursuri RetroTech.RO
- ↳ Donatii
- ↳ Noutati
- ↳ Fun
- ↳ Sugestii
- ↳ Parteneri
- ↳ Off topic
- Calculatoare
- ↳ Stiri IT
- ↳ Tutoriale
- ↳ Vanzari/cumparari
- ↳ Laptop, PC, Componente, Periferice
- ↳ Jocuri
- ↳ Programe
- ↳ Sisteme de operare
- ↳ Programare
- Console
- ↳ Playstation
- ↳ Xbox
- ↳ Nintendo
- ↳ Alte console
- Telefoane/Tablete
- ↳ Android
- ↳ iOS
- ↳ Altele
- Media
- ↳ Filme, Seriale & Documentare
- ↳ Foto
- ↳ Audio
- Utilizatori
- ↳ Prezentare utlizatori
- ↳ Lista neagra
- ↳ Avertismente si ban
- ↳ Reclamatii
- Arhiva
Parteneri