Astăzi doresc să vă prezint un ultim răcnet al anului 2005 și anume: PlayStation Portable (PSP).

Competitor direct cu Nintendo DS, acest handheld oferea, pentru un preț puțin mai mare, o sumedenie de chiștoace și tehnologii de la Sony. În calitate de consolă portabilă, s-a vândut chiar bine — 80 de milioane de unități — ba chiar vindea mai bine la începutul vieții sale decât DS.
Avea UMD (exista și varianta GO fără UMD, cu sanie, cu 16 giga interni), formatul bișnițar DuoStick, port pentru căști, Wi-Fi, browser și magazin cu demo-uri atât jucabile, dar și video. Avea baterie care ținea 10 ore cu muzică și 3–6 în jocuri. Era și modelul 3000 cu ieșire composite. Avea DC in de 5V/2A dar și port USB, la care puteai să încarci și să modezi.
Eu am crescut cu modelul fat, care făcea DIIIIING când deschideam sertarul UMD. Jocuri pentru care sunt nostalgic sunt Persona 3 Portable, Ben 10: Protector of the Earth, GTA Liberty City Stories și Wipeout Pulse.
Ecranul de 480 × 272 pixeli (272p 16:9) ascundea foarte mult cât de sacrificate erau unele porturi precum Persona 3.Era destul de mult sub un PS2 și până la urmă UMD-ul avea maxim 1.8 giga.
Când emulez am o problemă cu texturile.
Avea procesor dedicat pentru media. Era și un fel de media player portabil, nu chiar reușit, pentru că costa la fel de mult să-ți iei filmul pe UMD ca pe Blu-ray. Ieșeai mai bine cu un player DVD portabil cu ecran

Totuși, la vremea lui, ducea YouTube în 240p, cu 32–64 MB RAM.
În prezent, se vinde cam piperat, mai ales modat, dar emulator pentru el există și este bun. Poate să ducă PS1 chiar bine, pentru că era suportat oficial.
Voi ați avut PSP?Ce credeți de acest handheld?