Linux de ce am trecut la acest sistem si de ce nu voi mai trece inapoi pe Windows

Totul despre sistemele de operare
Avatar utilizator
octavianstechtips
Mesaje: 32
Membru din: Mie Apr 12, 2023 8:58 pm
Localitate: Mioveni, Jud. AG

Linux de ce am trecut la acest sistem si de ce nu voi mai trece inapoi pe Windows

Mesaj de octavianstechtips »

Ei bine totul a inceput undeva prin 2021 dupa lansarea lui windows 11 cand am observat ca windows a luat un downhill enorm pe scurt aveam numai si numai probleme cu el. Am zis ok nu mare branza se rezolva. Vine 2022 lafel probleme si numai probleme am mai facut dualboot cu debian sid si fedora dar tot la Windows ma intorceam cu speranta ca se mai rezolva cv. SUNTEM IN 2023 IAR MICROSOFT INCA ARE PROBLEME MAJORE(mai ales pe ryzen ce folosesc eu). Numai updates low quality buguri la orice uptime mai mare de 1.5 zile si bsod la un uptime de 3 zile. Uneori imi scoteam laptopul de pe sleep si tac pac mu- bsod ca exist. Cand am vazut ca nu se rezolva nmk m-au luat dracii si am pus direct ventoy si pop os pe stick si dus am fost si nu post sa zic cat de fericit is ca am facut aceasta schimbare definitiva.
Ei bine m-am gandit sa va spun si voua celor care ca si mine sunteti satuli sa va arate Microsoft jumatatea lui 5 doar pentru ca existati avantajele si desavantajele Linuxului.
Avantaje:
-Libertate: pe scurt pot ce face cu sistemul meu pot sa il actualizez zilnic sau niciodata, pot face desktopul cum vreau eu drq daca vreau pot sa schimb de-ul cu oricare vreau
-Stabilitate: Linux(kernelul ca daca vorbim de un distro avem expresia Gnu/Linux cautati copy pastaul lui Richard Stallman sa intelegeti ce e cu denumirea asta) e bazat pe unix insemnand ca este facut sa lucreze pe sisteme care trebuie sa fie pornite non stop insemnand ca totul tre sa fie optimizat la perfectie (ceeace e perfect pt mine cnv care nu da shutdown prea des)
-Updateurile: nu e obligatoriu sa dai restart decat daca e un update de kernel in rest nu tre sa dau restart deloc totul se face in fundal
-Bloatware putin spre deloc: nu tu candy crush nu tu alte kkturi de care nu le-am bagat pe gat decat utilitati de care poate am nevoie si cam atat la distrourile ca arch unde imi instalez singur pachetele ma pot alege numai cu ce am nevoie
-Gamingul: in majoritatea jocurilor pe care le joc am de 2 ori mai mute fps (uneori mai mult de de 2x dar e part2)
-Puterea: datorita libertatii os-ului te-ai simti ca si cand TU ESTI DETINATORUL PC-ULUI TAU ai un sentiment de conducere asupra sistemului tau de operare ca si cand tu esti sefu dictatorul sistemului de operare.
Dezavantajele
-Destul de greoi daca nu ai cea mai mare dispozitie de a reinvata tot dar odata ce faci master la linux nu mai ai nevoie de windows nici batut
-Aplicatiile: nu gasesti tot nu tot ruleaza cu wine/bottles spre exemplu eu am un KVM(kernel virtual machine) cu tiny 11 numai ca sa pot folosi odin3 pentru samsung (ala rar dar ati prins ideea)
-Nevoia de cunostinte ale command lineului: e optional sa te folosesti de terminal dar vei descoperi mai tarziu ca terminalul e cea mai rapida metoda de a face orice in sistem si invatarea comenzilor importante e absolut importanta
-Nu merge tot hardwareul: ei bine sa intelegeti cum merge cu driverele pe linux ba sunt deja incorporate in kernel ba trebuie instalate ca drivere propietare (placile nvidia) ba nu ai deloc drivere. Ei bine daca ai periferice cu rgb zi pa la appurile de control exista metode sa faci anumite periferice de la logitech sa mearga dar cam atat.
-Battery lifeu pe laptop: Unele distributii nu sunt cele mai bune pe power management nmk de explicat aici
Ei bine daca va uitati la lista de avantaje se va putea vedea absolut CLAR dc nu as vrea sa ma mai intorc inapoi pe windows ever efectiv dupa 13 ani de windows daily in care am folosit xp 10 si 11 (da am dat skip la 7 ca nu aveam un pc prea puternic sa dau daily la 7 pana in 2015 si atunci am trecut direct pe 10) printre care 3-4 vad un downfall major al os-ului de la Microsoft ei bine acest refresh pe un sistem mai liber mai pe placul meu mi-a imbunatatit toata experienta cu un pc si de experienta in lumea sistemelor de operare.
Imagine
Avatar utilizator
AlinGheaja
Administrator
Mesaje: 1154
Membru din: Sâm Mai 28, 2022 7:13 pm
Contact:

Re: Linux de ce am trecut la acest sistem si de ce nu voi mai trece inapoi pe Windows

Mesaj de AlinGheaja »

Felictari pentru schimbare. Ai ales o distributie bazata pe ubuntu=>debian si te felicit dar nu sunt fan "POOP OS". Nu ofera o experienta "vanilla" si e facut din ubuntu care e facut din debian.
Ti-as recomanda sa mergi pe o distributie mai stabila gen fedora sau opensuse leap. Debian nu stiu ce sa zic, desi este "Rock solid" unele pachete pot fi mai vechi" si singura buba e ca trebuie sa bagi firmware pt drivere manual si sa activezi repo non-free. Dar daca nu faci GAMING la greu Debian este super super super !! Dar fiecare cu alegerea lui.

Eu am o experienta lunga cu diferite distributii linux dar din pacate am un nr de programe care merg doar pe windows. Iar in VM(qemu) nu pot face gpu passthrough ca nu am decat o placa video deocamdata.
Dar am PC principal care ruleaza windows 11 (din pacate)
Laptop-ul de servici care are Debian :X (din pacate nu se pupa bine cu Fedora sau openSUSE)
Al 2-lea laptop este un macbook m1 cu macos

Am mai avut mutari pe linux din cand in cand in ultima perioada dar tot m-am intors inapoi din cauza la unele programe care nu merg nici in VM nici cu Wine

Am fost nevoit sa invat linux undeva prin 2004/2005 cand hdd care il aveam sa defectat si l-am trimis la garantie. Am stat cam 1 luna fara el. In cutia de la placa de baza Gigabyte aveam un "Linux live cd" (ubuntu). Fiind singura mea varianta sa mai pot butona calculator am stat asa pe live cd. Aveam rami suficient incat sa pot instala Cedega si GTA 3 si sa ma joc. Aproape o luna m-am documentat suficient ce trebuie sa fac pe el si cum. Dupa ce mi-a venit hardu de la garantie direct am instalat ubuntu. In perioada aceea era super OK si interfata Gnome 2 era de vis ! Am stat pe Linux aproximativ 2 ani si am fost super multumit. Singura buba ca in perioada aia era mult mai slab Wine si multe jocuri nu rulau. Mai buna varianta era Vmware. Doar ca unele jocuri mergeau oribil. Dar dupa 2 ani m-am intors din nou la Windows si am ramas o perioada lunga. Si din cand in cand in fiecare an cand ma inpotmolesc in ceva pe windows sau ceva nu merge bine. Sterg tot si bag Fedora. (Linus Torvald creatorul kernel-ului folosete fedora pt stabilitate si simplicitate)
Counter strike 1.6 server: cs.retrotech.ro
Jocuri retro in browser: https://toons.ro/
Avatar utilizator
AlinGheaja
Administrator
Mesaje: 1154
Membru din: Sâm Mai 28, 2022 7:13 pm
Contact:

Re: Linux de ce am trecut la acest sistem si de ce nu voi mai trece inapoi pe Windows

Mesaj de AlinGheaja »

Iar legat de drivere. Iti recomand sa ramai pe Gnome (shell) +X11. Wayland este cam prost daca esti cu nvidia. Inca nu e gata.
Counter strike 1.6 server: cs.retrotech.ro
Jocuri retro in browser: https://toons.ro/
Scrie răspuns

Parteneri

WwW.IceGame.Ro WWW.4EN3RGY.FORUMMO.COM NGZ.RO HITONE T84MNmQ.png QWOZd2 V cs-banner Comunitate VirtualStrike