Care este diferența dintre BIOS ȘI UEFI

Totul despre sistemele de operare
Avatar utilizator
Ionut1510
Mesaje: 771
Membru din: Sâm Oct 15, 2022 2:54 pm
Localitate: Bacău
Contact:

Care este diferența dintre BIOS ȘI UEFI

Mesaj de Ionut1510 »

Dacă aveți un calculator mai vechi și unul nou poate ați observat și voi diferențele dintre BIOS și UEFI
CE ESTE UEFI?
UEFI este prescurtarea pentru Unified Extensible Firmware Interface. Scopul său este de a stoca toate datele despre inițializarea și pornirea dispozitivului într-un fișier .efi , care este păstrat pe o partiție specială de disc numită EFI System Partition (ESP). De asemenea, ESP îl responsabilizează pe bootloader-ul pentru pornirea sistemului de operare .

Scopul principal al creării UEFI a fost de a depăși limitările BIOS-ului și de a scurta timpul de pornire a sistemului . UEFI utilizează schema de partiționare GPT și acceptă dimensiuni de unități mult mai mari.

În plus, UEFI oferă o mai bună securitate cu funcția Secure Boot, împiedicând pornirea aplicațiilor neautorizate. Cu toate acestea, dezavantajul este că Secure Boot previne pornirea dublă, deoarece tratează alte sisteme de operare ca aplicații nesemnate.

UEFI rulează în modul pe 32 de biți sau 64 de biți, permițându-i să ofere o interfață grafică pentru utilizator :

Imagine

Ce este BIOS

BIOS înseamnă Basic Input/ Output System . Este o mică bucată de cod pe un cip de memorie flash de pe placa de bază numit EPROM (Erasable Programmable Read-Only Memory). Cipul este nevolatil, ceea ce înseamnă că își păstrează conținutul chiar și după ce alimentarea este oprită.

Scopul BIOS-ului este de a verifica setările stocate într-un cip CMOS pentru a determina cum dorește utilizatorul să funcționeze sistemul și ce dispozitive să inițialeze - CPU, GPU , RAM, etc. După efectuarea verificărilor dispozitivului, BIOS caută dispozitive și mâini bootabile asupra controlului asupra sistemului de operare.

BIOS-ul funcționează în modul pe 16 biți, ceea ce limitează și cantitatea de cod care poate fi citit și executat din firmware-ul ROM. Firmware-ul folosește schema de partiționare MBR și acceptă dispozitive de stocare de până la 2 TB.

Imagine
Ionut1510
Scrie răspuns

Parteneri

WwW.IceGame.Ro WWW.4EN3RGY.FORUMMO.COM NGZ.RO HITONE T84MNmQ.png QWOZd2 V cs-banner Comunitate VirtualStrike