Windows 7/8/8.1 mai pot fi folosite în 2026?

Totul despre sistemele de operare
blnluca0810

Windows 7/8/8.1 mai pot fi folosite în 2026?

Mesaj de blnluca0810 »

Haideți să analizăm corect această întrebare :)
Windows 7,un sistem foarte popular și iubit lansat în anul 2009 a cărui suport s-a încheiat oficial la data de 14 ianuarie 2009,încă se mai poate folosi în 2026(dar nu în totalitate).
Multe aplicații cum ar fi steam,zoom,discord,epic games launcher,obs studio,google chrome,firefox,microsoft edge nu mai funcționează aproape deloc.
Practic,e aproape mort,securitate nu,aplicațiile nu rulează,pare bun doar pentru office,jocuri vechi,imprimantă,muzică,poze...
Windows 8/8.1 au fost niște sisteme de operare nu prea iubite de lume,windows 8 are suportul oficial încheiat prin 2016 dacă nu mă înșel,windows 8.1 a fost mai ok,mai stabil,dar tot destul de urât de lume,windows 8 e sub windows 7,windows 8.1 tot e cu un nivel mai sus,dar ajungem la aceeași concluzie,inutilizabile în 2026.
Dar,există o alternativă neoficială care se numește extended kernel(ek) !
Poate ai mai auzit de extended kernel de la windows vista.
Dar totuși ce înseamnă extended kernel?
Extended kernel modifică fișierele din Windows (kernel + API-uri),adăugând funcții pe care doar windows 8.1/10 le au,astfel reușind să păcălească aplicațiile moderne ca acestea să ruleze.
Windows 7 cu extended kernel rulează foarte bine,dar nu înseamnă că va învia total windows-ul,unele anti cheat-uri de la jocuri pot detecta modificările,update-urile la windows trebuie blocate,trebuie instalat doar pe windows cu 64bit.
Windows 8,aici e mai delicată treaba,e mai instabil față de 7,unele aplicații chiar și cu extended kernel făcut tot vor zice ”Nope”,dar vor exista mai multe crash-uri în aplicații față de win7 cu ek sau win8.1 cu ek,instalarea ek este puțin mai grea,într-un fel ar merita,dar e destul de multă bătaie de cap.
Windows 8.1,aici pot spune clar că merită(aici se modifică DLL-uri de sistem și se adaugă API-uri de windows 10),aici la fel ca la windows 7 trebuie să fim atenți la : unele anti cheat-uri de la jocuri care pot detecta modificările,update-urile la windows trebuie blocate,trebuie instalat doar pe windows cu 64bit.
Concluzia finală a acestor sisteme de operare : se pot folosi dar cu foarte mare atenție,dar totuși nu poate confirma nimeni că cele mai noi jocuri/programe vor fi funcționale în totalitate.
Dacă a făcut cineva acest extended kernel la oricare dintre windows-urile menționate aștept păreri :)
Dacă se poate folosi sau nu,depinde de persoană,ce pretenții are de la windows(ce aplicații/jocuri vrea să folosească),pentru laptop-urile și pc-urile mai vechi să zicem că ar fi ok :D
Mulțumesc frumos pentru atenția acordată,vă doresc o zi frumoasă !!
Imagine
AlinGheaja
Administrator

Re: Windows 7/8/8.1 mai pot fi folosite în 2026?

Mesaj de AlinGheaja »

Da si nu prea. Din pacate multe aplicatii nu merg pe extended kernel :( sau ruleaza foarte lent etc.
Am facut anul trecut cateva teste intr-o masina virtuala. Da merg anumite aplicatii dar parca nu cum ar trebui sa mearga. Iar online pe internet.. parca as fi cu 98 pe DSL.
Sincer imi este FOARTE dor de Windows Vista. A fost favoritul meu. Si daca era inca suportat si acum il foloseam.
Nu stiu de ce dar intodeauna mi-a placut. Am un laptop de servici ce cateodata il folosesc la configurari retea/scanari vulnerabilitati retea etc si programele care le am merg super ok pe el si nu as pune alt sistem pe el pt nimic.. E un Thinkpad cu core 2 duo si 4 gb ram cu ssd. Merge impecabil si bateria tine foarte bine(baterie noua extinsa care tine cam 8-9 ore).
Counter strike 1.6 server: cs.retrotech.ro
Jocuri retro in browser: https://toons.ro/
Scrie răspuns