Pagina 1 din 1

Ce este MS DOS

Scris: Vin Noi 10, 2023 8:43 am
de Ionut1510
Salut! Pentru cei ce nu știu ce este sistemul MS DOS ei bine astăzi voi explica ce înseamnă MS DOS
Microsoft Disk Operating System (MS DOS) este primul sistem de operare de la Microsoft ce s-a lansat in 1981. A fost cel mai utilizat sistem de operare pentru computere ce rulau DOS din anii 80
El a fost bazat pe familia de microprocesoare Intel 8086, în special pe IBM PC și compatibil. El a fost gradual înlocuit de sisteme de operare care oferă interfață grafică, în special diverse generații ale sistemului de operare Microsoft Windows. MS DOS a venit cu 8 versiuni de la 1.0 la 8.0 (ultima lui versiune) și in plus este si primul sistem care vine cu primele versiuni ale Windows-ului executate cu o interfață grafică.
Începând cu lansarea Windows 9x, el a fost integrat ca un produs complet utilizat mai mult pentru pornirea sistemului și nu a mai fost lansat oficial ca un sistem de operare de sine stătător, deși, la început, DOS 7 (care a fost inclus în Windows 95) a fost dezvoltat ca un sistem de operase de sine stătător. El a fost disponibil, dar a devenit din ce în ce mai irelevant ca urmarea dezvoltării Windows API.
Cu toate acestea, singurele versiuni de DOS recunoscute în prezent ca sisteme de operare de sine stătătoare și pentru care se oferă suport de către Microsoft Corporation sunt DOS 6.0 și 6.22, ambele rămân disponibile pentru descărcare prin MSDN, licențe în volume și licență OEM pentru clienții cu date valide.
Astăzi, DOS este încă utilizat de sisteme x86 datorită arhitecturii simple și cerințelor minime de memorie și procesor. Interpretorul în linie de comandă din versiunile de Windows NT, cmd.exe, menține multe din comenzi compatibile cu cele din MS-DOS.