Atât Windows 10, cât și Windows 11 promovează puternic folosirea unui cont Microsoft, care are asociate o adresă de e-mail și o parolă. Dacă vrei să profiți de ceea ce oferă aceste noi sisteme de operare, conturile Microsoft îți fac viața mai ușoară. Însă mulți utilizatori sunt îngrijorați de faptul că-și împărtășesc informațiile personale cu Microsoft și doresc să folosească conturi locale offline. Să-ți explic diferențele dintre aceste două conturi pentru a te ajuta să-l alegi pe cel care funcționează cel mai bine pentru tine.
Ce este un cont local?
Un cont local este combinația de nume de utilizator și parolă pe care ai folosit-o pentru a te conecta la Windows încă de la primele sale versiuni, cu multe decenii în urmă. Nu ai nevoie de o adresă de e-mail, ci doar de un nume de cont cu o lungime maximă de douăzeci de caractere. Poți folosi orice: litere mici, majuscule, numere sau caractere speciale (!, $, # etc.). Însă nu poți folosi simbolul @ pentru un cont local, deoarece acesta este asociat cu adresele de e-mail, care sunt obligatorii pentru conturile Microsoft. Un cont local poate avea o parolă, care este stocată alături de numele de utilizator numai pe PC-ul unde le creezi. Conturile locale pot fi însă și fără parolă, dacă vrei să te conectezi cât mai repede și nu ești îngrijorat că altcineva îți poate accesa calculatorul și datele stocate pe el.
Conturile locale sunt conturi offline, deoarece nu ai nevoie de o conexiune la internet pentru a le configura sau folosi. Acestea pot fi create pentru un singur PC sau dispozitiv cu Windows, așa că, dacă ai mai multe dispozitive, trebuie să creezi un cont local pentru fiecare dintre ele. Un cont local poate fi un Administrator cu permisiuni de a modifica toate setările din Windows sau un utilizator Standard cu permisiuni limitate.
Ce este un cont Microsoft?
Un cont Microsoft este cel pe care-l folosești pentru a accesa dispozitivele, site-urile și serviciile Microsoft. Este un ID format dintr-o adresă de e-mail și o parolă, pe care le folosești pentru a te conecta la calculatorul tău cu Windows 10 sau Windows 11, la consola ta Xbox, la abonamentul Microsoft 365 (fostul Office 365), la OneDrive, la Microsoft Edge, la Bing și așa mai departe.
Contul Microsoft este gratuit și îl poți crea de aproape oriunde: Windows 10 sau Windows 11, o consolă Xbox, Skype, un browser web, Microsoft Store etc.
Conturile Microsoft sunt gratuite pentru uz personal și pot fi folosite și pentru a cumpăra produse și servicii Microsoft.
Avantajele și dezavantajele unui cont local
Principalul avantaj al folosirii unui cont local este că nu trimiți date personale la Microsoft atunci când creezi unul. Contul există doar pe calculatorul tău cu Windows 10 sau Windows 11, iar parola acestuia este stocată local. Un beneficiu secundar este că pot exista conturi locale fără parolă, în timp ce conturile Microsoft nu pot fi fără parolă, din motive evidente de securitate.
Cu toate acestea, există multe dezavantaje în utilizarea unui cont local:
În primul rând, Microsoft te va bate la cap frecvent cu privire la trecerea la un cont Microsoft, începând cu procesul de instalare a Windows.
Nu vei putea folosi serviciile Microsoft, precum OneDrive sau abonamente Microsoft 365.
Nu beneficiezi de criptarea dispozitivelor cu Bitlocker atunci când folosești un cont local.
Nu vei putea folosi pe deplin Microsoft Store pentru a cumpăra aplicații și a le instala.
Dacă pierzi cheia de produs pentru Windows 10 sau Windows 11, nu o poți recupera cu ușurință, deoarece nu este asociată contului tău local, cum se întâmplă în cazul conturilor Microsoft.
Avantajele și dezavantajele unui cont Microsoft
Există multe beneficii legate de utilizarea unui cont Microsoft, iar numărul acestora crește proporțional cu numărul de produse și servicii Microsoft pe care le folosești:
Te poți conecta la mai multe laptopuri, tablete și calculatoare cu Windows 10 și Windows 11 folosind același cont Microsoft. Apoi, setările și fișierele tale (dacă folosești OneDrive) sunt sincronizate automat pe toate dispozitivele tale prin intermediul contului tău.
Dacă folosești Windows 10 și Windows 11 cu un cont Microsoft, sistemul de operare te conectează automat atunci când accesezi alte produse și servicii Microsoft, precum Microsoft Edge, Mail, Calendar, Office, Microsoft Store sau Skype. Datele tale din aceste servicii sunt apoi sincronizate automat între calculatoare și dispozitive.
Beneficiezi de criptarea dispozitivului cu Bitlocker pentru unitatea de sistem, chiar și în edițiile Home de Windows 10 și Windows 11.
Poți folosi un cont Microsoft ca să te conectezi la consola ta Xbox, să cumperi jocuri și alt conținut digital, un abonament Xbox Live Gold sau un Xbox Game Pass. În plus, îți poți sincroniza consola Xbox cu PC-ul tău cu Windows.
Poți cumpăra și folosi un abonament Microsoft 365 (fostul Office 365).
Poți achiziționa, descărca și instala orice aplicații, jocuri și alte tipuri de conținut de pe Microsoft Store.
Te poți conecta și folosi gratuit Skype.
Beneficiezi de stocare online gratuită cu OneDrive. Poți, de asemenea, să cumperi un abonament de stocare OneDrive (dacă vrei) și să-ți sincronizezi fișierele pe toate dispozitivele tale, inclusiv smartphone-uri și tablete cu Android sau iPhone-uri și iPaduri.
Te poți conecta la Bing, Bing Maps și alte servicii online pentru a accesa date personalizate.
Poți folosi Cortana în Windows 10 și Windows 11.
Ai la dispoziție o consolă ușor de folosit, de unde-ți poți administra toate dispozitivele, serviciile, abonamentele etc. oferite de Microsoft.
Utilizarea unui cont Microsoft nu prezintă prea multe dezavantaje. Însă o parte din ele sunt importante pentru unii utilizatori:
Le dai informații personale celor de la Microsoft. Compania îți știe adresa de e-mail (și este posibil să aibă acces la contul tău de e-mail dacă folosești o adresă de e-mail Microsoft), istoricul achizițiilor tale de servicii Microsoft, setările contului tău și așa mai departe. Dacă folosești Bing sau Cortana, Microsoft va afla, de asemenea, destul de multe despre istoricul tău de navigare și despre activitățile și căutările tale vocale. Dacă utilizezi OneDrive, fișierele tale sunt păstrate pe serverele Microsoft.
Contul tău Microsoft poate fi spart, mai ales dacă nu setezi o parolă puternică și unică pentru acesta și nu activezi verificarea în doi pași.
Dacă-ți uiți parola sau contul tău este spart, ești blocat de pe toate dispozitivele, serviciile și site-urile Microsoft.
Ai nevoie de o conexiune la internet pentru a te conecta pentru prima dată cu un cont Microsoft la Windows 10 sau Windows 11. Totuși, după prima conectare, poți folosi un cont Microsoft chiar și atunci când ești offline.
Cred că este o idee bună să începi mai întâi să folosești Windows 10 și Windows 11 cu un cont Microsoft.
Cont local vs. cont Microsoft: Tu ce folosești?
Dezbaterea despre tipul de cont care trebuie folosit poate deveni destul de aprinsă. Dacă ești încă nehotărât, poți amesteca și combina tipurile de conturi pe același calculator sau dispozitiv, de dragul flexibilității. Te încurajez să experimentezi cu ambele tipuri de conturi, să analizezi cu atenție toate avantajele și dezavantajele acestora, iar apoi să decizi ce tip de cont vrei să folosești. Și odată luată această decizie, nu ezita să lași un comentariu și să ne spui punctul tău de vedere: Ai ales un cont local sau un cont Microsoft? Care sunt motivele din spatele acestei decizii?
Ad blocker detectat: Site-ul nostru web este posibil prin afișarea de reclame online vizitatorilor noștri. Vă rugăm să luați în considerare să ne sprijiniți dezactivând dispozitivul de blocare a reclamelor pe site-ul nostru.
Cont local vs. cont Microsoft
Solutii pas cu pas problemelor tale
- Comandorul
- Contribuitor
- Mesaje: 97
- Membru din: Joi Ian 05, 2023 11:14 am
- AlinGheaja
- Administrator
- Mesaje: 1170
- Membru din: Sâm Mai 28, 2022 7:13 pm
- Contact:
Re: Cont local vs. cont Microsoft
Mesaj de AlinGheaja »
Eu din pacate folosesc cont m$ ! Nu imi place dar multe aplicatii necesita cont microsoft ! De cand microsoft a introdus in windows 8, nu am fost niciodata de acord.. intr-un fel sau altul este OK dar spionajul care il baga pe gat este un dezastru! Si chiar nu ai de ales daca vrei windwos!
Counter strike 1.6 server: cs.retrotech.ro
Jocuri retro in browser: https://toons.ro/
Jocuri retro in browser: https://toons.ro/
- Comandorul
- Contribuitor
- Mesaje: 97
- Membru din: Joi Ian 05, 2023 11:14 am
Re: Cont local vs. cont Microsoft
Mesaj de Comandorul »
Da, așa e, de aceea și vreau să învăț bine pe Linux și în timp mă gândesc să migrez total pe Linux...
- AlinGheaja
- Administrator
- Mesaje: 1170
- Membru din: Sâm Mai 28, 2022 7:13 pm
- Contact:
Re: Cont local vs. cont Microsoft
Mesaj de AlinGheaja »
Eu nu pot total... Pe partea de munca da pot. Dar pe partea de joaca nu pot. Am multe jocuri care din pacate nu merg pe wine. Ador linux. In special Debian/Fedora/OpenSuse.Comandorul scrie: ↑Mie Feb 08, 2023 9:30 pm Da, așa e, de aceea și vreau să învăț bine pe Linux și în timp mă gândesc să migrez total pe Linux...
Si am fost nevoit sa invat linux acum multi ani.
Counter strike 1.6 server: cs.retrotech.ro
Jocuri retro in browser: https://toons.ro/
Jocuri retro in browser: https://toons.ro/
Re: Cont local vs. cont Microsoft
Wine incepe sa fie oudated pentru linux, multe s-au schimbat de cand ProtonDB a inceput sa preia acest rol, de a face tranzitia jocurilor mai noi si nu numai.
Link: https://www.protondb.com/
Eu unul sunt fan al conturilor locale.
Link: https://www.protondb.com/
Eu unul sunt fan al conturilor locale.
- AlinGheaja
- Administrator
- Mesaje: 1170
- Membru din: Sâm Mai 28, 2022 7:13 pm
- Contact:
Re: Cont local vs. cont Microsoft
Mesaj de AlinGheaja »
Proton e făcut de Valve care folosește wine (fără el nu se poate) care este axat special pt jocurile de Steam fata de wine care este universal. Proton conține multe fix-uri și patch-uri pentru jocuri care wine nu le face. Noroc mare cu Valve și Steam deck ca altfel continua sa fie in colaps Linux (pt desktop)Morphinus scrie: ↑Joi Feb 09, 2023 9:23 am Wine incepe sa fie oudated pentru linux, multe s-au schimbat de cand ProtonDB a inceput sa preia acest rol, de a face tranzitia jocurilor mai noi si nu numai.
Link: https://www.protondb.com/
Eu unul sunt fan al conturilor locale.
Counter strike 1.6 server: cs.retrotech.ro
Jocuri retro in browser: https://toons.ro/
Jocuri retro in browser: https://toons.ro/
Mergi la
- RetroTech.RO
- ↳ Regulament
- ↳ Concursuri RetroTech.RO
- ↳ Donatii
- ↳ Noutati
- ↳ Fun
- ↳ Sugestii
- ↳ Parteneri
- ↳ Off topic
- Calculatoare
- ↳ Stiri IT
- ↳ Tutoriale
- ↳ Vanzari/cumparari
- ↳ Laptop, PC, Componente, Periferice
- ↳ Jocuri
- ↳ Programe
- ↳ Sisteme de operare
- ↳ Programare
- Console
- ↳ Playstation
- ↳ Xbox
- ↳ Nintendo
- ↳ Alte console
- Telefoane/Tablete
- ↳ Android
- ↳ iOS
- ↳ Altele
- Media
- ↳ Filme, Seriale & Documentare
- ↳ Foto
- ↳ Audio
- Utilizatori
- ↳ Prezentare utlizatori
- ↳ Lista neagra
- ↳ Avertismente si ban
- ↳ Reclamatii
- Arhiva
Parteneri