Pagina 1 din 1

Cum intri în BIOS

Scris: Mar Ian 24, 2023 12:52 am
de Comandorul
In primul rand, cum intri in BIOS? La pornirea PC-ului ai un timp foarte scurt pentru a apasa o tasta. E o buna strategie sa pornesti PC-ul si daca stii care e tasta pe care trebuie sa apesi, sa apesi repetat acea tasta pana intri in BIOS.

Cum faci daca nu stii tasta de a intra in BIOS? O prima solutie. Ei bine, tasta este afisata pe ecran la pornirea PC-ului. Este un mesaj de genul „Press DEL to enter Setup”. DELETE este in acest caz tasta ce trebuie apasata.

Care e solutia a doua? Cauta manualul placii de baza, sau cauta despre placa ta de baza pe Internet.

In fine, o a treia solutie? Poti incerca aceste scurtaturi tipice pentru a intra in BIOS:

Delete
F1
F2
F3
F5
F10
Escape
Insert
Control + Escape
Alt + Escape
Control + Alt + Escape
Control + Alt + Enter

Lista a fost preluata de aici:
http://www.andybrain.com/archive/mb/enter_bios.htm

Atentie! E posibil ca unele scurtaturi sa intre in BIOS cu setari speciale (de exemplu, daca apesi F2 calculatorul sa preia setarile standard ale BIOS, nu pe cele din prezent, care e posibil sa fie modificate). Solutiile 1 si 2 sunt mult mai bune.

Astea ar trebui sa fie cele mai populare scurtaturi pentru BIOS.

Re: Cum intri în BIOS

Scris: Mar Feb 07, 2023 11:36 am
de Morphinus
Pe vremea XP-ului intalneam placi de baza cu BIOS-uri mai vechi si saracacioase ce nu stiau a boota dupa stick-uri usb, nu ca cele de acum UEFI, era dificil sa poti instala XP de pe un stick pana am descoperit asta si le mai pacaleam.
Nu mai zic cate manevre trebuia sa faci pentru a realiza o memorie bootabila pe langa calea grea cu nu stiu cate utilitare si pasi de realizat mai era WinToFlash.
Era mai sigur sa poti instala dupa stick decat CD, o instalare de XP tinand in medie 6 luni de zile, CD-urile fiind pline de zgarieturi si cu surprize la instalare cand nu erau capabile sa copieze anumite fisiere de sistem dand eroare.
Dupa Windows 7 ce a fost killer-ul la XP si Vista, lucrurile s-au schimbat drastic, fiind totul mai stabil, nemaifiind nevoie de atata mentenanta ca si la sistemele anterioare.

Re: Cum intri în BIOS

Scris: Mar Feb 07, 2023 4:45 pm
de AlinGheaja
Pe vremuri laptop-uri toshiba si sony vaio era imposibil de intrat in bios.. tin minte ca veneau o gramada de clienti si orice tasta incercai nu intra!
la sony vaio era o varianta sa tii apasat C dupa ce il pornesti sa incerce boot de pe cd.
mai erau laptop-urile compaq armada care aveau bios-ul scris pe hdd. era un mini win 3.1 ce se facea pe o partitie mica de cativa mb.
daca se intampla si schimbai hdd singurul boot care il stia era floppy intern(daca era defect,era complicat.. trebuia sa scoti hdd sa il pui la alt pc sa instalezi ms-dos pe el si sa copiezi kitul de 95/98,si cateodata mergea,cateodata nu)

cand te gandesti ca prin 90-2000 iti lua poate jumatate de zi sa iti faci calculatorul/laptop-ul de la A la Z cu tot cu drivere si programe (sa nu includem DLL lipsa,sau cand trebuia sa rescrii din nou o discheta ca sa corupt) ..dar acum daca ai un laptop bun cu usb 3.0 si un stick lafel usb 3.0 bagi 10/11 in 5 min !