Problema driver CMI 8738 in windows 98SE

Discutii legate de laptop-uri,calculatoare,componente si periferice
nenea33

Problema driver CMI 8738 in windows 98SE

Mesaj de nenea33 »

Salut,
Revin din nou aici cu o problema
In seara de anul nou am reconstruit un pc cu socket 7 dar placa de sunet nu merge
CHAINTECH 5AGM2-D150
512MB de ram(dar arata 458)
SSD 240GB Kingston cu convertor la ide
AMD K6 III/350 MHZ
ATI RADEON 7200 R6 32M
Dupa ce am instalat toate driverele,pana si cele de chipset,CMI-ul nu merge
Deobicei cand e detectat arata PCI Non-early VGA device sau ceva de genu,instalezi driverele dar windows-ul da eroarea 22,mentionez ca a mers cu success sa instalez driverele la placa video
Multumesc anticipat!Imagine
Imagine
Cojocel

Re: Problema driver CMI 8738 in windows 98SE

Mesaj de Cojocel »

1. Schimba portul PCI in care e introdusa placa.
2. Verifica in tab-ul Resources sa nu ai conflicte de adrese de memorie si IRQ-uri. Daca ai, incearca sa schimbi adresele din Windows. Nu mai stiu exact cum arata, dar trebuia de debifezi o optiune "allow windows to automatically manage...", ceva de genul, apoi sa editezi range-ul adresei manual. Compari cu ale celorlalte placi PCI/ISA/AGP, fiecare sa aiba adresa si IRQ diferit.
3. Daca nu merge din Windows, verifica in BIOS si incearca sa schimbi de acolo.
AlinGheaja
Administrator

Mesaj de AlinGheaja »

8738 .. am doar vise urate cu placa aia de sunet!
BSOD la greu cand incercam sa ascult o melodie
Sau ultimul sunet ramanea blocat.

Cel mai ok sa pui un creative si vei avea liniste si compatibilitate mai buna. Parerea mea :D
Counter strike 1.6 server: cs.retrotech.ro
Jocuri retro in browser: https://toons.ro/
nenea33

Mesaj de nenea33 »

Cojocel scrie: Mie Ian 08, 2025 8:35 pm 1. Schimba portul PCI in care e introdusa placa.
2. Verifica in tab-ul Resources sa nu ai conflicte de adrese de memorie si IRQ-uri. Daca ai, incearca sa schimbi adresele din Windows. Nu mai stiu exact cum arata, dar trebuia de debifezi o optiune "allow windows to automatically manage...", ceva de genul, apoi sa editezi range-ul adresei manual. Compari cu ale celorlalte placi PCI/ISA/AGP, fiecare sa aiba adresa si IRQ diferit.
3. Daca nu merge din Windows, verifica in BIOS si incearca sa schimbi de acolo.
Am incercat asta din prima idee cu aceleasi rezultate
Mai atasez niste imagini,e prima data cand ma joc cu IRQ,neavand probleme de genul si nu ma pricep deloc
nenea33

Mesaj de nenea33 »

AlinGheaja scrie: Mie Ian 08, 2025 10:06 pm 8738 .. am doar vise urate cu placa aia de sunet!
BSOD la greu cand incercam sa ascult o melodie
Sau ultimul sunet ramanea blocat.

Cel mai ok sa pui un creative si vei avea liniste si compatibilitate mai buna. Parerea mea :D
2 motive am pentru care nu schimb
1.nu am un sound blaster
2.este un pc cu care am copilarit refacut,care a picat de tot in 2020 din cauza sursei si a placii de baza veche care i-a ars un condensator(daca zic bine) pe care nu il gasesc in romania (L3102S) Care continea acest CMI,bineinteles ca inainte de 2020 nu am avut probleme la sunet
Deci da,nu vreau sa schimb placa de sunet,pentru ca vreau sa pastrez mare parte din componentele originale
Cojocel

Mesaj de Cojocel »

In ultima poza, cea din BIOS, ai "Resources Controlled by: Manual". Pune-l pe Auto. Nu stiu daca ar trebui sa dai Enable si la Optiunea a 3-a, Reset Configuration Data. Poti experimenta. Dar prima categoric trebuie pusa pe Auto.
AlinGheaja
Administrator

Mesaj de AlinGheaja »

Ce mi-as dori sa am si eu loc in casa sa pun un pc vechi si sa stau pe 98 ... :(
Counter strike 1.6 server: cs.retrotech.ro
Jocuri retro in browser: https://toons.ro/
nenea33

Mesaj de nenea33 »

ImagineTot da eroarea 22 dar are acest irq care nu stiu daca chiar e bun
nenea33

Mesaj de nenea33 »

Azi-noapte am diagnosticat porturile PCI si am descoperit ca porturile merg,dar cred ca da mai putin curent decat ar trb
Pe moment pana gasesc un mosfet asemanator la L3102S am montat o placa de sunet ISA OPTi 16 si o sa o folosesc pe moment
Placa asta de sunet era destinata pentru PC-ul cu 486 dar ma rog
Am incercat placi video PCI in sloturi functionale,chiar daca dadea curent probabil da 2.2V inloc de 5V
nenea33

Mesaj de nenea33 »

Pana la urma am rezolvat cu sunetul montand o placa de sunet crystal pe ISA si acum merge brici calculatorul
Credeam prima data ca era din cauza procesorului deoarece are un pin lipsa,iar procesoarele deobicei merg cu niste pini lipsa,in cazul meu nu am intampinat problema la procesor deoarece am testat si cu alte procesoare si aceeasi problema
A doua oara credeam ca procesorul nu e configurat corect fiind un procesor de 400MHZ,pana la urma am aflat ca placa de baza suporta max.350mhz cum era si setat si am decis ca nu da curent destul porturile PCI asa ca am reusit cu placa audio crystal sa fac sunetul
(Parca era cv SR-161-C)
Imagine
Imagine
Imagine
Scrie răspuns

Parteneri

WwW.IceGame.Ro WWW.4EN3RGY.FORUMMO.COM NGZ.RO HITONE T84MNmQ.png QWOZd2 V cs-banner Comunitate VirtualStrike Buzzd Chat Diliul cu Citate