Să vă dau puțin de gândit...

Discutii care nu se incadreaza in nici o categorie
Avatar utilizator
Comandorul
Contribuitor
Mesaje: 97
Membru din: Joi Ian 05, 2023 11:14 am

Să vă dau puțin de gândit...

Mesaj de Comandorul »

Este lumea noastră reală sau e doar o iluzie?
Trăim sau nu într-o simulare? Iată întrebarea hamletiană pe care mulţi oameni de ştiinţă şi-o pun acum, la 22 de ani de la lansarea celei mai faimoase încarnări cinematografice ale ipotezei simulării, filmul iconic Matrix.
Întrebarea nu îi bântuie doar pe fanii science fiction: recent, profesorul Preston Green afirma că, dacă trăim într-o stimulare, ar fi mai bine să n-o ştim... trăim într-o simulare computerizată?
Elon Musk şi alţii au susţinut acest argument care pretinde că dacă o cilivizaţie ar ajunge vreodată în Punctul de Simulare, adică la abilitatea tehnologică de a crea o lume virtuală la fel de realistă ca lumea fizică, atunci acest lucru s-a întâmplat deja.
Asta înseamnă că există, probabil, mult mai multe fiinţe simulate în lumi virtuale decât creaturi aievea în realitatea de bază... la urma urmei, simulatoarele pot oricând să construiască un nou server şi să creeze alte miliarde de fiinţe virtuale... si cum nu există o modalitate simplă de a spune dacă eşti o fiinţă simulată ori una reală, numerele şi probabilităţile ar sugera că ai mai multe şanse să faci parte dintr-o simulare... aceast tip de raţionament se numeşte „argumentul simulării" şi l-a făcut pe Musk să speculeze că şansele să NU fii într-o simulare este de una la un miliard.
Conceptul e, de fapt, echivalentul modern al unei idei foarte vechi ce apare în mitul peşterii al lui Platon sau în religii estice precum budismul sau hinduismul care ne spun că trăim într-o lume iluzorie numită „maya".
Astăzi, nu doar tehnologia jocurilor video a devenit atât de performantă încât vom fi capabili, în curând, să ne construim propriile lumi virtuale, dar şi oamenii de ştiinţă şi experţii în tehnologie propun noi experimente şi interpretări care ne-ar putea revela că, de fapt, suntem deja într-o simulare.
Sună incredibil? Nu şi pentru fizicieni de Nobel precum George Smoot şi Leonard Susskind care cred că fizica cuantică ne spune deja că vieţuim într-o simulare şi că natura pixelată a spaţiului şi a timpului acreditează idea că populăm o lume virtuală, creată pe computer.
Experimentele încearcă să demonstreze una dintre cele mai intrigante teze ale fizicii cuantice şi anume „efectul observatorului" care postulează că realitatea necesită un observator conştient şi nu doar un instrument de măsură. Lumea fizică devine posibilă doar atunci când există un participant care o observă, ca într-un joc video.
Greene argumentează că simularea depinde de premiza ca subiecţii să nu ştie despre ea... dacă ne-am da seama că trăim în Matrix, cei care au conceput reţeaua ne-ar putea eradica! Aşa că mai bine continuăm să fim ignoranţi, pentru că revelaţia sau trezirea ar putea aduce cu sine sfârşitul lumii.
Există două ipoteze principale ale simulării care pot fi înţelese prin prisma jocurilor video.
Avem, mai întâi, versiunea NPC (nonplayer characters), acolo unde toate entităţile din interiorul simulării (adică noi) sunt personaje nejucătoare, simulate artificial, care nu există în afara jocului.
În acest caz, ar putea exista restricţii care ne-ar împiedica să înţelegem că suntem într-un joc video... dacă descoperim că suntem într-o simulare şi cei care au construit-o nu vor ca noi să ştim acest lucru, ne-ar putea şterge pur şi simplu memoria. Poate că acest lucru s-a întâmplat deja de mai multe ori evident, fără ca noi să ne dăm seamă.
Apoi, există versiunea RPG... in acest model existăm ca entităţi conştiente în afara simulării şi jucăm doar un rol sau preluăm un avatar (să-i spunem un trup) în interiorul acestei lumi.
În Matrix, şi Neo şi Morpheus existau şi în interiorul simulării şi în afara ei, la fel ca şi personajele unui joc video precum World of Warcraft. Dacă suntem personaje RPG, acest lucru înseamnă că majoritatea dintre noi existăm deja ca entităţi în afara acestei simulării. Ca şi în The Matrix, nu ne dăm seama de acest lucru, pentru că simularea e atât de bună încât pare realitate... ca şi în cazul lui Neo şi Morfeu, evadarea ar înseamna scuturarea de iluzie.
Riz Virk e de părere că nu trebuie să ne temem să aflăm dacă suntem sau nu într-o simulare şi ne propune mai multe argumente:
Dacă ne gândim din perspectiva unui video game, fiecare joc modern are nivele şi ţeluri de realizat... să înţelegi că eşti într-un joc este primul pas în te lămuri ce vrea jocul de la tine... de fapt, scopul întregului joc ar putea fi să ne dăm seama sau nu că facem parte din el.
Argumentul Matrix: dacă eşti într-o realitate RPG, atunci există posibilitatea de-a evada din simulare, de îndată ce ne dăm seama că facem parte din ea.
Argumentul religios: multe din religiile lumii exprimă ideea că suntem aici cu un scop şi că suntem monitorizaţi... conştientizarea simulării nu ar înseamna finalul jocului... de fapt, toate religiile lumii au luat naştere pentru că cineva s-a uitat în afara simulării şi ne-a spus care este natura jocului. Acest lucru n-a făcut decât să ne întărească moral.
Argumentul ştiinţific: scopul ştiinţei este să ne facă să înţelegem lumea din jur... din nefericire, de ceva timp ştiinţa a abandonat marile întrebări existenţiale... ca şi religia sau filosofia, ea ar trebui să înţeleagă natura universului înconjurător.
Aşadar, răspunsul la întrebarea dacă suntem sau nu într-o simulare este crucial... de fapt, e singura modalitate ca omenirea să avanseze şi să înţeleagă cu adevărat lumea înconjurătoare.
Avatar utilizator
AlinGheaja
Administrator
Mesaje: 1114
Membru din: Sâm Mai 28, 2022 7:13 pm
Contact:

Re: Să vă dau puțin de gândit...

Mesaj de AlinGheaja »

Mi-a placut Matrix. Si iti da de gandit!
Uneori stau si eu si ma gandesc in ce lume traim! Cat de mici suntem in comparatie cu universul. Cine se uita cu lupa la noi ? :D
Elon Musk ? Cred ca intr-o zi ne va omora pe toti cu AI!
Traim intr-o lume in care tehnologia ne mananca si ne omoara incet!
Jocurile incep sa devina tot mai realiste la grafica. Gen Unreal Engine 5! Am vazut cateva demo-uri in care nu puteai sa iti dai seama care e real si care e joc! Azi maine te joci GTA 10 si e o copie a lumii noastre. Cine stie.
Zi in care vii acasa si nu mai ai ce sa faci fara calculator/telefon/tv!
Zi in care daca nu ai gadgeturile la indemana te plictisesti. Iar copii din ziua de azi fara telefon/calculator sau tv nu au nimic altceva de facut. Nu mai iesi afara ca nu ai ce sa faci. Sau dus zilele de stat frumos in parc fara nici un fel de tehnologie. De multe ori cand te duci in parc si te uiti la parinti stau pe banca cu telefonul in mana in timp ce copilul se joaca. Dar parintii lui,mami si tati stau pe banca si fiecare isi butoneaza telefonul! Am fost la nunti sau botezuri in care oamenii stateau la masa pe telefon. Sau cupluri! Cel mai important pentru ei era "Selfie" si postarea pe facebook unde sunt! 2 sec de fericire si apoi din nou la butonat si pasivi!
Ne indreptam intr-o directie plina de boli,de la raceala/gripa la probleme cu ochii din cauza tehnologiei. Sa nu mai vorbim de masinile tot mai noi cu tot mai multi cai putere si accidente tot mai grave in care nu mai ramane nimic din masini!
Avatar utilizator
Comandorul
Contribuitor
Mesaje: 97
Membru din: Joi Ian 05, 2023 11:14 am

Re: Să vă dau puțin de gândit...

Mesaj de Comandorul »

Ai perfectă dreptate RetroTech.Plus că în ziua de azi, sunt mult mai puțini tineri ce citesc cărți din plăcere.Totuși nu-i putem judeca, societatea este în continuă schimbare, tehnologia a avansat foarte mult, acum copii se nasc cu calculatoare, tablete, internet și alte gadgeturi în casă, e normal să fie distrași, ei au o altă copilărie și alte preocupări față de cum eram noi... Tehnologia și internetul sunt lucruri foarte bune dacă sunt folosite moderat și în scopuri pozitive dar din păcate asistăm la o imbecilizare a tineretului, cunosc personal cazuri de copii care fără internet sunt niște zombi, ei nu mai știu să se bucure de aer liber, natură și altele, aici e și un pic vina părinților, aceștia fiind prinși de multe ori cu munca și cu goana asta continuă de a asigura cele necesare familiei, de multe ori din lipsă de timp îi pun copilului în mână o tabletă sau un laptop, acces la internet și îl lasă să-și facă de cap...
Scrie răspuns

Parteneri

WwW.IceGame.Ro WWW.4EN3RGY.FORUMMO.COM NGZ.RO HITONE T84MNmQ.png QWOZd2 V cs-banner Comunitate VirtualStrike